Recept på choklad- och blåbärstryffel – extra allt!
Här är receptet på choklad- och blåbärstryffel som Rickard bjöd på under vårt Julinar.
Chokladtryffel – detta behövs
200 g choklad, 70 %
25 g smör
½ burk (à 397 g) kondenserad mjölk
2 msk espresso
2 msk cognac
2 msk florsocker
1 dl skalade pistaschnötter
½ dl torkade blåbär
Blåbärstryffel – detta behövs
250 g vit choklad
½ burk (à 397 g) kondenserad mjölk
1 msk florsocker
3 msk blåbärspuré (mixade och passerade blåbär)
1 msk smör
Gör så här:
1. Chokladtryffel
Hacka chokladen och smält den med smör och kondenserad mjölk över vattenbad.
Ta av från värmen och rör ner espresso, cognac och florsocker.
Vänd ner pistaschnötter och torkade blåbär.
Häll upp i en fyrkantig form (ca 14 x 26 cm) med bakplåtspapper eller plastfilm i botten.
Ställ i kylen medan blåbärstryffeln görs.
2, Blåbärstryffel
Hacka den vita chokladen och smält den med kondenserad mjölk över vattenbad.
Ta av från värmen och rör ner florsocker, blåbärspuré och smör.
Bred ut blåbärstryffeln över chokladtryffeln och ställ i kylen minst 12 timmar.
Skär tryffeln i bitar med en vass, gärna uppvärmd och avtorkad kniv.
Avnjutes med fördel direkt från kylen!